Paardenvoer

Ruwvoer voor paardenPaardenvoer ruwvoer

Van alle soorten paardenvoer is ruwvoer verreweg het belangrijkste paardenvoer.

Het meest gebruikte ruwvoer voor paarden bestaat uit gras, hooi, kuilgras en luzerne. Deze voedingsproducten bevatten alle onderdelen van de betreffende plant; de bladeren, bloemen, stengels en zelfs de wortels. Hiermee wordt het voedsel dat paarden van nature zijn gewend het dichtst benaderd.

Door de ruwe samenstelling van het voedsel moet het intensief worden gemalen. Het extra speeksel dat tijdens dit malen wordt geproduceerd heeft een gunstige invloed op het spijsverteringsproces. Het malen is intensief en kost veel tijd. Paarden zijn van nature gewend om over de dag verspreid veel met voedsel bezig te zijn. Door ruwvoer aan de paarden aan te bieden wordt verveling en stress voorkomen. Als paarden over de dag verspreid onvoldoende afleiding wordt geboden, kunnen ze afwijkend gedrag (bv. kribbebijten of het zogenaamde “weven”) gaan vertonen.

Het extra geproduceerde speeksel vormt ook een buffer voor de maagwand. Dit voorkomt het (te veel) produceren van maagzuur. Het is ook altijd beter om eerst ruwvoer (bijvoorbeeld in de vorm van hooi) te geven en pas daarna wat krachtvoer. Hiermee wordt voorkomen dat er verzuring optreedt. Verzuring kan maagzweren en koliek tot gevolg hebben.

Geef een paard altijd voldoende ruwvoer, het voorkomt verveling, onrustig gedrag en erger: gedragsafwijkingen. Zorg dat minimaal 60% van het totaal aangeboden paardenvoer uit ruwvoer bestaat.

 

paardenvoerKrachtvoer voor paarden

Het grote verschil tussen ruwvoer en krachtvoer is de voedingswaarde van het voedsel. Krachtvoer heeft namelijk een veel hogere voedingswaarde dan ruwvoer. Krachtvoer is er in de vorm van brokken, granen en muesli’s. Het wordt gebruikt als aanvulling op ruwvoer, zodat het paard extra voedingsstoffen en energie krijgt aangeboden.

Het bijvoeren met ruwvoer moet goed afgestemd worden op het paard. Het is namelijk sterk afhankelijk van het ras, de specifieke omstandigheden, maar ook van de arbeid (dus de energie die het paard nodig heeft) die het paard moet verrichten.

 

 

Het voeren van een paard moet niet automatisch via een vast schema worden uitgevoerd. Kijk altijd goed naar het paard en houdt de conditie goed in de gaten.

Een paard dat te weinig voedingsstoffen binnen krijgt vertoont lusteloos gedrag en zal ook te mager worden.

Paarden die te veel krachtvoer krijgen aangeboden worden al snel te zwaar of krijgen gezondheidsproblemen. Ook een bovenmatig energiek paard kan duiden op te veel voedingsstoffen in het voer.

Bij een gezond en goed doorvoed paard zijn de ribben te voelen, maar niet te zien.

Voedingssupplementen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb