Wedstrijdkleding

 

De gebruikte wedstrijdkleding is afhankelijk van de discipline die gereden wordt. Maar los daarvan is er altijd sprake van een lichte rijbroek, lange rijlaarzen, overhemd of blouse met strop- of geknoopte das, handschoenen, (tweed)jasje en een cap (beide in de kleur navy of zwart).

De samenstelling van de kleding die wordt gedragen is dus heel belangrijk, maar zeker zo belangrijk is ook dat het er helemaal verzorgd uitziet. Zo moet de witte rijbroek echt helder wit zijn en de rijlaarzen mooi gepoetst.

Ook het paard moet piekfijn in orde zijn als er aan een wedstrijd deel wordt genomen. Ruiter en paard moeten samen een mooi en verzorgd plaatje vormen.

 

Dressuuroutfit

Dressuurruiters moeten een witte rijbroek en een wit overhemd of blouse dragen. Het overhemd of de blouse moet afgemaakt worden met een strop of een losse geknoopte das (plastron), ook in het wit. Het plastron kan worden vastgezet met een speciale plastronspeld.

Een dressuurruiter is altijd verplicht om handschoenen te dragen. Als er op hoog niveau wordt gereden, dan moeten ze wit zijn. Voor beginnende dressuurruiters is zwart of bruin ook nog acceptabel.

Het showjasje is van synthetisch materiaal of (deels) van wol en is zwart of navy van kleur. De cap moet in de kleur van het jasje gekozen worden.

In plaats van een overhemd of blouse zijn er ook speciale wedstrijd shirts te krijgen, met korte of lange mouw. Ook een los boord is mogelijk.   

De kleding wordt afgemaakt met lange, bij voorkeur zwarte, laarzen. Op de hogere dressuurniveaus moeten de laarzen voorzien zijn sporen.

Amazones met lang haar dragen het haar in een knot en werken het mooi af met een haarnetje en strik.

 

Springoutfit

Springruiters rijden in dezelfde kleding als dressuurruiters.

 

Crosscountry-outfit

Crosscountry is een discipline van een heel andere orde. Voor ruiters die crosscountry rijden is een bodyprotector altijd verplicht. De beste bodyprotector is de protector die speciaal is aangemeten op het lichaam van de ruiter.

Er zijn bodyprotectors met of zonder schouderstukken.

De bodyprotector is er in verschillende veiligheidsklasses. Klasse 1 (zwart etiket) is voor jockeys, klasse 2 (bruin etiket) is voor de basisbescherming van de ruiter en klasse 3 (paars etiket) is voor het normale rijden, springen en werken met paarden.

De crosscountry-outfit is veel kleuriger dan de andere outfits. Zwarte laarzen en een lichte rijbroek worden afgemaakt met een kleurig shirt. Soms wordt ook de cap in een bijpassende kleur gedragen. Overigens kunnen de bodyprotectors ook in een bijpassende kleur geleverd worden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.