Paardentandarts

Paardentandarts

Net als bij de mens is ook voor het paard een goede gebitsverzorging erg belangrijk. Een gezond gebit zorgt er niet alleen voor dat het paard goed zal eten, maar is ook de beste start van het spijsverteringsproces. Bovendien ligt hier ook de eerste stap naar goede rijprestaties. Een paard dat geen last heeft van zijn of haar tanden en kiezen of het bit zal betere rijprestaties vertonen. Het paard heeft een optimale conditie en een gezonde vacht. Het is gehoorzaam en presteert goed.

Laat het gebit van uw paard dan ook regelmatig controleren door een paardentandarts.

 

Het paardengebit

Paarden malen hun voedsel tussen de kaken. Hierbij beweegt de onderkaak langs de stilstaande bovenkaak. Tussen de 2½ en de 5 jaar wisselen de tanden en kiezen. Dit wisselen kan veel last opleveren voor het paard en ook consequenties hebben voor de wijze waarop het loopt. Als er problemen zijn bij het wisselen in de bovenkaak, dan kan het paard kreupel gaan lopen op de voorhand. Kreupel lopen op de achterhand kan duiden op problemen bij het wisselen in de onderkaak.

Ook na het wisselen is een regelmatige controle nog steeds erg belangrijk. In de loop van de tijd ontstaan er oneffenheden op het kauwvlak, waardoor de kauwoppervlakken niet meer goed op elkaar passen. De snijtanden slijten meestal niet gelijkmatig af, waardoor de kiezen niet meer goed op elkaar kunnen komen.

Over het algemeen wordt aangeraden om een halfjaarlijkse gebitscontrole door de paardentandarts uit te laten voeren tot en met het wisselen van het gebit. Daarna volstaat één controle per jaar.

Het is belangrijk dat de paardentandarts preventief langskomt en niet alleen op het moment dat er gebitsproblemen zijn. Op een slecht functionerend gebit reageert een paard al snel met verkeerd rijgedrag. En eenmaal verkeerd aangeleerd rijgedrag is vaak moeilijk weer af te leren.

 

Herkennen van gebitsproblemen

Een vermagerd paard kan last hebben van pijnlijke haakjes op de tanden, waardoor het zijn/haar voer slechter maalt. Meestal is de conditie dan ook al sterk achteruit gegaan. Onverteerde voedselresten in de mest duiden ook op gebitsproblemen.

Een paard dat veel schud met het hoofd, slecht aan de teugel gaat of het gebit vastzet kan last hebben van pijn in de mond. Als het paard terugdeinst bij het aanbrengen van het hoofdstel of een soort vluchtgedrag vertoont, kan dat ook veroorzaakt worden door een pijnlijke mond.

 

De behandeling

De meeste paardentandartsen komen met de mobiele kliniek naar het paard toe. Het paard wordt gecontroleerd en behandeld in de eigen omgeving. Dit is veel vertrouwder en rustgevender. Het is bovendien prettig als de eigenaar van het paard ook aanwezig is.

Het gehele gebit wordt grondig gecontroleerd. Om alles goed te kunnen waarnemen (ook achter in het gebit), wordt gebruik gemaakt van een mondklem.

Manegebodem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.